Minder stikstof uitstoot dankzij innovatieve Slootsmid bemester
''Onze mais groeit veel beter''
Langzaam rijdt de tractor op dunne banden en gps-gestuurd precies tussen de 60 centimeter hoge maisplanten door. Daarachter hangt iets revolutionairs: een nieuwe innovatieve bemester met een uitgeklapte werkbalk van zo’n 15 meter breed. De door Slootsmid Mesttechniek in Borculo ontwikkelde machine spuit vloeibare mest precies tussen de rijen maisplanten door in de grond. Vertegenwoordigers van Duitse en Nederlandse landbouwbedrijven en organisaties kijken belangstellend toe.
Kunstmest
„Normaal gesproken brengen boeren nog voor ze de mais inzaaien vroeg in het voorjaar al kunstmestkorrels in de grond als bemesting. Maar de maisplanten nemen die meststoffen pas in juli op, als ze groot genoeg zijn. Het gevolg: uitspoeling en emissie van meststoffen als stikstof, fosfaat, nitraat en ammoniak naar grondwater en lucht”, vertelt Arjan Prinsen van Groot Zevert Vergisting.
Rapport Remkes
De stikstofproblematiek staat volop in het nieuws: het rapport van oud-minister Remkes werd deze week besproken in de Tweede Kamer. „Eén van de aanbevelingen van Remkes om het stikstofprobleem aan te pakken, is precies wat we hier in Berkelland nu doen. We bemesten de mais zo laat mogelijk om uitstoot naar het milieu te voorkomen en de maisplanten zo optimaal en efficiënt te bemesten.”
Foto Frans Nikkels
Nieuwe machine
Tot nu toe was dat lastig voor de landbouwers, omdat er eenvoudigweg geen machines bestonden, waarmee je het maisland op kan zonder de planten te beschadigen. Dankzij de innovatie van Slootsmid Mesttechniek Borculo kan dat nu wel. Directeur Bert Ebbekink is tevreden over de resultaten van de eerste testen.
Foto Frans Nikkels
GPS-gestuurd
„Dankzij de aansturing via GPS rijdt de bemester goed recht tussen de rijen maisplanten. We hebben nu al bijna 50 hectare bemest en het is echt zeldzaam dat een plant in de rij wordt beschadigd.” En Prinsen: „Vergeleken met de conventioneel bemeste velden, groeit onze mais bovendien veel beter.”
Milieuvriendelijk is ook dat er geen kunstmest meer uit Zuid-Amerika hoeft te worden aangevoerd. De duurzame kunstmestvervanger wordt in Beltrum bij Groot Zevert Vergisting gemaakt op basis van herwonnen mineralen uit varkensmest uit de regio. „We zijn dus al druk bezig om de kringlooplandbouw vorm te geven.”
Foto Frans Nikkels
Bron: Tubantia, foto's Frans Nikkels