Toenemende problemenen door bacteriegroei in dieselbrandstof

Hoe ontstaat bacteriegroei?

Om aan de klimaatdoelen van Europa te voldoen wordt er steeds meer biodiesel toegevoegd aan normale diesel. In de praktijk leidt dit tot steeds meer problemen door bacteriegroei in opslagtanks en brandstoftanks van tractoren. Deze bacteriën zorgen er voor dat filters versmeerd raken waardoor de motor minder vermogen levert en zelfs uit kan vallen. Het vervangen van filters zal dan ook een tijdelijke oplossing zijn. Ook kunnen brandstofpompen en verstuivers ernstig beschadigd raken door vervuilde brandstof. 


Voorkom vocht in brandstof

Biodiesel trekt meer vocht aan uit de lucht dan de conventionele diesel. Door temperatuurschommelingen, slecht afgedichte vulopeningen en lange opslag ontstaat vocht/condens in de brandstoftank. Wanneer er meer dan 0.02% vocht in de brandstof zit zal vocht uitzakken tot op de bodem van de tank en ontstaat er bacteriegroei. Bacteriën zijn te herkennen aan zwarte drap. 


Bacteriën verwijderen en voorkomen

Voor het verwijderen en voorkomen van bacteriën kan een bacteriedoder afdoende zijn. Deze middelen zorgen er niet alleen voor dat de bacteriën worden gedood maar ook dat het water wordt opgenomen in de brandstof. Met slechts 25ml bij elke tankbeurt wordt bacteriegroei al voorkomen. Bij een besmetting is een shock dosering van 100ml al voldoende. 

Wilt u meer weten over dit hardnekkige probleem en oplossingen daarvoor? Vraag onze medewerkers!